Pihasaunat tulivat takaisin muotiin
Pihasaunat tulivat takaisin muotiin – rakentaminen takkuaa kaupunkien pienten tonttien vuoksi Pihasaunat ovat tulleet takaisin suosioon. Talopakettien mukana myydään pihasaunoja ja ihmiset hakevat rakennuslupia löylytuville ahkerasti. Rakennusluvan saaminen ei kuitenkaan ole yksioikoista. Osa löylynheittäjistä on remontoinut vanhoja saunoja.
Joensuussa tiivistunnelmaisella omakotitaloalueella asuva Tapio Tahvanainen on suuri saunomisen ystävä. Hänen pihaltaan löytyy 1900-luvun alkuvuosilta alunperin oleva punainen 14-neliöinen pihasauna, joka on remontoinut käyttökelpoiseksi.
Pihasaunan paksuilla kuusilankkulauteilla arkielämän kiireet ja murheet unohtuvat.
– Siellä on jotenkin hiljaista ja hämärää. Öljylamppu palaa ikkunan takana ja antaa himmeää valoa sisälle. Tunnelma on kohdillaan, ei tarvitse ulkomaille paljoa lähteä tai kesämökkiä hankkia, Tahvanainen kuvailee.
Tahvanaista ulkosaunan lauteille vetää myös muistot lapsuudesta ja siitä “oikeasta saunomiskulttuurista”.
– Muistan kun mummolassa, kesämökeillä ja kotonakin pienenä poikana meillä oli puusauna ja vettä kannettiin kaivosta. Siinä oli sitä tunnelmaa, Tahavanainen muistelee.
Rakennusluvat kuntoon
Perinteisessä pihasaunassa kylpeminen kiinnostaa muitakin suomalaisia.
Esimerkiksi rakentamisen ja remontoinnin suurtapahtuma Raksa 2016 -messuilla pihasaunat olivat näkyvästi esillä. Myös talonrakennusyritykset mainostavat talopaketteja, joihin kuuluu erillinen saunarakennus.
Joensuun kaupungin rakennusvalvontainsinööri Pekka Hyttinen on huomannut pihasaunojen lupahakemuksien yleistyneen. Omin päin pihasaunaa ei kuitenkaan voi tontilleen rakentaa tai tilata rakentajalta.
Rakennuslupa on oltava kunnossa. Lupia ohjaa voimassa oleva asemakaava.
– Rakennusluvan saaminen on vaikeinta uusilla asuinalueilla tai paikoissa, joissa on umpinaisia kortteleja vastakkaisine tontteineen. Vanhemmissa kaupunginosissa on isompia tontteja ja siellä mahdollisuudet luvan saamiseen ovat paremmat, Hyttinen kertoo.
Tontit pullollaan rakennuksia
Rakennusvalvontainsinöörin mukaan yksi este pihasaunan rakentamisluvan saamiselle voi olla asemakaavan salliman rakennusten määrän täyttyminen. Monet haluavat tontilleen saunan lisäksi esimerkiksi harrastevälinevaraston, leikkimökin sekä grilli- ja autokatoksen.
– Kyllä siinä miettimistä tarvitaan, että sallitaanko rakentaminen vai ei. Nyt kaavoissa sallitaan rakentaminen jopa 70–80 neliöön ja se pitäisi saada riittämään kaikille tontin rakennuksille, Hyttinen kertoo.
– Minä ohjaisin uudisrakentamisen yhteydessä tehtäviä pihasaunoja talousrakennuksiin. Niin kuin ne ovat olleet aikaisemminkin 50- ja 60-luvuilla. Uskon, että silloin niistä on vähiten haittaa kenellekkään, Hyttinen jatkaa.
Naapuritkin saunoo
Haittaa pihasaunoista voi aiheutua etenkin naapureille, joiden puolelle pihasaunan savut helposti leijailevat.
– Maankäyttö- ja rakennuslaki lähtee siitä, että rakentamisesta tiedotetaan naapurille. Jos rakennetaan asemakaavasta poiketen niin sitten vaaditaan naapurin suostumus, Joensuun kaupungin rakennusvalvontainsinööri Pekka Hyttinen sanoo.
Tapio Tahvanaisen naapurustossa saunasopu on säilynyt.
– Naapurit ovat joskus myös käyneet meidän pihasaunassa. Emmekä ole minkäänlaista tirkistelyäkään havainneet. Ihan alasti olemme saunan ulkopuolella lumihangessakin kylpeneet, Tapio Tahvanainen naurahtaa.
Esa Huuhko
Yle